Klaverjassen bij de manege

Klaverjassen is ten opzichte van het meest gespeelde kaartspel in het denksportcentrum, bridge, een onderschat spel en het werd hoog tijd dat er een klaverjastoernooi werd gehouden!

In bridge kan je in het bieden rustig keuvelend met je partner (Klaverjassers: maat) uitwisselen wat voor kaarten je allemaal hebt en wat je troef wil maken.

Hoe anders is dit in het klaverjassen. Het lot bepaalt wat troef wordt, als jij veel schoppen hebt, kan je zelf niet bepalen wat er troef wordt. Er wordt een kaart gedraaid, is dat een Schoppen dan kan je zeggen “Ik neem aan”, hiermee schoppen troef makend. Maar ja, 3 van de 4 keer is het ruiten, harten of klaver en als een van de andere spelers dan aan neemt, dan wordt dat troef. En hebben je schoppen nauwelijks enige waarde…  Dus als klaverjasser moet je Zen zijn, dit gewoon accepteren.  Kunnen bridgers veel van leren.

Op 19 februari werd naast de maandelijkse bridgedrive voor het eerst ook, in de bar, een klaverjastoernooi gehouden. 14 mensen schreven zich in, 6 paren en twee ‘losse’ klaverjassers, Herman en Sylvia, die het 7e paar vormden. Zodoende werden drie tafel gevormd en had elke ronde het resterende paar een zittafel. We speelden Rotterdams wat betekent: verplicht troeven en verplicht overtroeven.

We speelden 5 rondjes van 8 spellen, de uitslag was

Paar                                                                                    Punten   Rondjes        Gemiddelde per rondje

1             Jolie Tsang en Ervin Ehlert                            4176       5 rondjes        835
2             Mark en Tim Stoelinga                                    3212       4 rondjes        801
3             Aart Groenendijk en Ton de Vries                3134       4 rondjes         784
4             Alex Koolmees en Petra de Hoog                  2971       4 rondjes         743
5             Herman Grondstra en Sylvia Westerhuis   2956       4 rondjes         739
6             Robbert en Caroline Haas                              3508       5 rondjes         701
7             Ingrid Dercksen en Ellen Weteringe            2783       4 rondjes         696

De twee kampioenen kregen de wijn en de twee pechvogels Ingrid en Ellen chocolade.

In de pauze kregen we lemper (gevulde kleefrijst), heerlijke Indonesische gehaktballetjes met kroepoek en na afloop genoten de spelers  van een goed Indonesisch buffet.

Alles liep op rolletjes, als wedstrijdleider (geholpen door veel voorbereidende werk van Anneke en Ilse, dank) was het lastigst nog de namen van Jolie (nee, geen  Jolien) en Ingrid (met de G van het Engelse Go of van de Franse zangeres Ingrid, van Tu ma promis en niet met de G van Groningen) goed uit te spreken.

Zin gekregen mee te doen? Op zondag 12 maart wordt er weer gespeeld en ook op zondag 30 april. Begin is 13:15 uur, einde rond 17:00, in de pauze worden dan sandwiches geserveerd (maart) of quiche (april). Geef je op bij Ilse de Roest via het mailadres klaverjassen@dscr.nl !

Ton de Vries

 

Meer nieuws

Home

Clubs & uidagingen

Zaalhuur

Cursussen

Over ons

Contact