Is bridge iets voor mij? Wat is bridge?
(met dank aan jeugdbridge.nl voor de duidelijke uitleg)

Bridge is…  
een denksport. Je speelt het met speelkaarten en daardoor lijkt het op andere kaartspelletjes, zoals klaverjassen en boerenbridge. Maar klaverjassen bestaat alleen in Nederland, en zelfs dan heeft nog iedereen andere spelregels. Dat zie je bij meer kaartspellen, zoals bij pesten. 

Bridge is anders. Het wordt namelijk over de hele wereld op dezelfde manier gespeeld. In Italië en China gelden dus dezelfde regels als in Nederland. Bovendien is het een officiële sport (denksport) en heeft het dus ook echte kampioenschappen (een EK, WK, enzovoorts). 

Hoe speel je het?

Bridge speel je altijd met een partner. Je speelt twee tegen twee, dus je zit met zijn vieren aan tafel. Iedereen krijgt 13 kaarten, waarna het spel begint. Dat bestaat uit twee delen.
Eerst ga je biedenDat betekent dat je met speciale biedkaarten aan je partner kunt vertellen wat voor kaarten je ongeveer hebt. Zo kom je erachter of je samen goede kaarten hebt. Door te bieden bepaal je ook hoeveel slagen iedereen moet maken en welke kleur troef is.
Daarna ga je spelen. Dat gaat dus in slagen: iedereen legt een kaart op tafel, en de hoogste kaart wint de slag. De leider moet proberen minstens zoveel slagen te halen als hij heeft geboden. De tegenstanders proberen dit te voorkomen door zelf veel slagen te winnen. 

Eén spelletje bridge is klaar na ongeveer 8 minuten. Als je een paar spelletjes hebt gehad ga je naar een andere tafel met andere tegenstanders. Je komt dus veel mensen tegen. Dat maakt bridge een heel gezellig spel. 

Denksport 
Maar waarom noemen we bridge nou een denksport? Dat heeft te maken met het uitdelen van de kaarten. De kaarten worden na ieder spel namelijk in dezelfde verdeling opgeborgen. Andere paren gaan daarna precies hetzelfde spel spelen. Je kunt dus slechte kaarten krijgen, maar aan andere tafels krijgen ze die kaarten ook! En met die tafels wordt jouw score vergeleken. Het gaat er dus niet om of je goede of een slechte kaarten krijgt, maar om wat je ermee doet. 

Bij bridge hoef je dus geen geluk te hebben om goed te scoren. Maar als je wilt winnen, moet je het dus ook zelf doen! Dat maakt bridge een uitdaging. Natuurlijk moet je bij andere kaartspellen ook goed nadenken, tellen en weten welke kaarten gespeeld zijn; anders win je nooit. Maar met slechte kaarten heb je geen kans. Zo niet in bridge. In bridge maak je je eigen kansen! 

Nederland wereldtop
Nederland draait al jaren mee aan de wereldtop. In 2011 is het Nederlandse team zelfs wereldkampioen geworden. Maar ook voor jeugdspelers heb je kampioenschappen! In 2012 wonnen de Nederlandse junioren zelfs goud op het WK in China. Maar ook de afgelopen jaren ging het erg goed, met een zilveren medaille voor de junioren in 2014, en zilver voor de aspiranten en goud voor de meisjes in 2016. 

Waarom gaan bridgen? 
Bridge is een soort grote puzzel: je moet goed nadenken, je concentreren en samenwerken. Maar je speelt het altijd met andere mensen! Soms speel je zelfs met een heel team. Bridge is dus niet alleen leuk, maar ook heel gezellig. Je kunt bridgen met vrienden, op een club, of meedoen aan wedstrijden en competities. 

Iets voor jou?

Home

Clubs & uidagingen

Zaalhuur

Cursussen

Over ons

Contact